Nalewki domowej roboty, znów na topie! Najlepsze bo swoje!

By | 2 września 2012

Największą zaletą pędzenia samogonu jest jego unikatowość. Możemy uzyskać bowiem smak, jakiego próżno szukać na sklepowych półkach, a wszystko dlatego, że sami sporządzamy naszą wyskokową miksturę, dobierając składniki wedle własnych upodobań. Niezmiennym składnikiem pozostają drożdże turbo, które uczynią proces fermentacji spektaklem dla duszy domowego gorzelnika. Aby uatrakcyjnić całe przedstawienie, prawdziwi pasjonaci dopieszczają swoje wyroby i pozwalają im dojrzeć, co niekiedy trwa dość długo. Najlepszym miejscem dla dojrzewania domowego trunku, zwłaszcza nalewki, jest beczka dębowa. Koneserzy zgodnie utrzymują, że to właśnie w beczce trunek dojrzewa najlepiej. Gdy jest on już gotowy, pozostaje go tylko zaserwować przyjaciołom i rodzinie. W tym celu, prawdziwi wirtuozi sztuki domowego gorzelnictwa, zaopatrują się w butelki do nalewek, które są unikatowe i dodają uroku ich dziełom. Wówczas, można nawet podarować tego typu trunek w stylowej butelce jako prezent imieninowy bądź urodzinowy.